Pressmeddelanden

Bli svårlurad – så skyddar du dig mot bedrägerier

För tredje året i rad genomför Sveriges banker och Svenska Bankföreningen den gemensamma informationskampanjen Svårlurad! Syftet är att öka medvetenheten och sprida kunskap om hur man skyddar sig mot bedrägerier.

Bankinitiativet Svårlurad! når ut brett i hela Sverige och fokuserar på sms- och telefonbedrägerier. Målet är att så många som möjligt, i alla åldrar, ska uppmärksammas på hur ett bedrägeri kan gå till och hur man skyddar sig.

Kampanjen kommer att synas i TV, digitalt och i sociala kanaler samt i poddar och på stortavlor runt om i landet. Det finns även en informationssida, svårlurad.se, med råd och tips. Bankerna kommer på olika sätt uppmärksamma kampanjen på sina hemsidor, genom kundbrev,  i sociala medier, med mera.

De viktigaste budskapen i kampanjen är att vara vaksam vid oväntade kontakter i telefon, sms eller i mejl. Att inte lämna ut personliga uppgifter eller använda BankID eller säkerhetsdosa på någon annans begäran. Lägg på luren om du är det minsta osäker.

Informationskampanjen Svårlurad! är en del i bankernas arbete med att motverka bedrägerier. Ett annat bankgemensamt initiativ är det omfattande åtgärdspaket för att stärka kundskyddet ytterligare, som bankerna  inför.  

Åtgärderna innebär bland annat att det ska vara möjligt som kund att införa tidsfördröjningar av vissa transaktioner samt sätta beloppsgränser för betalningar. Andra åtgärder är extra kontroll vid betalningar, till exempel att transaktionen måste godkännas av en för kunden betrodd person. Dessutom utvecklar bankerna sina system för övervakning av transaktioner.

Men trots omfattande åtgärder är bedrägerierna mot privatpersoner och företag fortsatt ett stort samhällsproblem.

- Ett ljus i tunneln är att brottsvinsterna för telefonbedrägerier minskade med drygt 40 procent under 2024 och att den trenden fortsätter även i år. Men bankerna kan inte stoppa bedrägerierna på egen hand. Det krävs gemensamma insatser av hela samhället, säger Hans Lindberg, vd för Svenska Bankföreningen. 

 Bli svårlurad – i korthet

  • Se upp för oväntade kontakter. Följ inga uppmaningar i oväntade sms, telefonsamtal eller mejl
  • Använd inte din säkerhetsdosa eller e-legitimation (exempelvis BankID) på någon annans begäran.
  • Lämna inte ut koder eller lösenord till någon.

Mer information finns på: www.svårlurad.se

För ytterligare information:
Lena Barkman, kommunikationschef på Svenska Bankföreningen, 070-258 22 10